Vad händer egentligen när du ringer 112?

Vad händer egentligen när du ringer 112?

112 är nödnumret i Sverige som du ska ringa vid akuta nödsituationer där det finns fara för liv, egendom eller miljö. När du ringer 112 kommer ditt samtal att besvaras av en SOS-operatör som bedömer situationen och skickar rätt hjälp.

Vi vill även passa på att berätta hur viktigt det är att använda 112-appen när du ringer. Genom appen får SOS Alarm din exakta position direkt, vilket kan vara avgörande i en nödsituation. Detta är särskilt värdefullt om du har svårt att beskriva var du befinner dig, till exempel när du är ute till sjöss, i skogen eller på en plats du inte känner till.

 

SOS Alarm – Sveriges larmcentral

SOS Alarm ansvarar för att ta emot samtal till 112 i Sverige. Deras operatörer är utbildade för att snabbt bedöma situationer och larma rätt resurser, såsom ambulans, räddningstjänst, polis eller sjöräddning. SOS Alarm ger även livräddande instruktioner i väntan på hjälp. De kan tillexempel instruera dig i hur du ska genomföra HLR, begränsa en brand eller hur du ska stoppa en livshotande blödning.

SOS Alarm tar emot alla samtal som kommer in via 112 och bedömer vilken hjälp som behövs. De samarbetar med flera ledningscentraler som kan kopplas in beroende på var olyckan har skett och vilken typ av resurser som krävs.

 

JRCC – Sjö- och flygräddning

JRCC (Joint Rescue Coordination Centre) är Sveriges sjö- och flygräddningscentral. De ansvarar för att leda och samordna räddningsinsatser vid olyckor till sjöss och i luften. JRCC bemannas av Sjöfartsverket och samarbetar med andra aktörer, såsom Kustbevakningen, Försvarsmakten och frivilliga sjöräddningsorganisationer. Om du befinner dig i en nödsituation till sjöss kan du ringa 112, så kopplas du vidare till JRCC om det behövs. Du kan även kontakta JRCC via VHF kanal 16, som används för kommunikation till sjöss.

 

Räddningstjänstens larmcentraler

Vissa räddningstjänster använder sig av SOS Alarm som ledningscentral men i många regioner har räddningstjänsten egna larmcentraler som tar emot och hanterar larm om bränder, trafikolyckor, kemikalieolyckor och andra akuta händelser där räddningstjänsten behövs. Dessa centraler samarbetar med SOS Alarm och andra blåljusmyndigheters ledningscentraler.

 

Polisens ledningscentral

Polisens ledningscentraler hanterar polisiära ärenden som inkommer via 112. Vid pågående brott, våld eller hot om våld, eller andra allvarliga händelser där polisen behövs omedelbart, är det polisens ledningscentral som ser till att resurser skickas.

 

Vad händer när du ringer 112?

  1. Operatören svarar – Du får frågan ”Vad har hänt? Var befinner du dig?”
  2. Lägesbedömning – Operatören ställer frågor för att avgöra vilken hjälp som behövs.
  3. Larmning av rätt resurser – Ambulans, räddningstjänst, polis eller annan nödvändig hjälp skickas.
  4. Råd och stöd – Operatören kan ge instruktioner för livräddande åtgärder, t.ex. hjärt-lungräddning.
  5. Insatsen påbörjas – Räddningspersonal anländer till platsen.

Vid mindre brådskande ärenden kan du istället ringa:

Liknande inlägg

Liknande inlägg

  • Hjärt- och Lungräddning Vuxen

    HLR-docka
  • Så släcker du en person som brinner

    Person släcker docka som brinner med brandfilt
  • MSB lyfter fram utbildningen “Stoppa blödningen” – viktig kunskap för alla

    DN - MSB-chefen vill lära svenskarna att stoppa blödningar
  • Hantering av hjärtstartare vid vatten, t.ex. i simhallar

    Livräddningsdocka i vatten